U svakoj životnoj dobi veoma su važne redovne posete oftalmologu. Po obavljenom detaljnom pregledu Vaš lekar će preporučiti učestalost redovnih pregleda, na osnovu dobijenih rezultata i Vaše porodične predispozicije za bolesti oka.

Naročito je važno da istaknemo značaj ranog oftalmološkog pregleda deteta. Razvoj normalne vidne funkcije kod deteta, vidne oštrine i normalnog binokularnog i stereo vida zavrsava se uglavnom do 1 godine života. Istraživanja pokazuju da nešto sporiji razvoj vida traje i do 8-10 god. života, kod normalnog anatomskog i funkcionalnog stanja oka. Bilo kakva urođena smetnja i smetnja nastala u ovom kritičnom  periodu za razvoj binokularnog vida, ukoliko se ne otkrije na vreme, u konačnom ishodu će imati za posledicu definitivno smanjenje ili gubitak vida. Dijagnozu je potrebno postaviti što ranije kako bi se što ranije započelo lečenje i sprečila pojava slabovidosti. Pregled se može obaviti već kada dete ima godinu dana.

Idealno bi bilo sistematski pregled vida obaviti između 3. i 4. godine, a ne pred upis u školu, kao što je to najčešće do sad bio slučaj. Zato je veoma važno da istaknemo značaj oftalmološkog pregleda predškolske dece, (uzrast 3-6 godina), jer je to period najaktivnijeg razvoja vida i tada možemo da postignemo najbolje rezultate.  Razvijene zemlje imaju razrađene programe za ispitivanje vida kod dece u dobi od 3-4 godine. Taj model se uvodi i kod nas.

Najbolja prevencija strabizma i slabovidosti je blagovremeno otkrivanje i adekvatna korekcija postojeće refrakcione anomalije (dalekovidosti, kratkovidosti ili astigmatizma). Da bi se provela ova prevencija još jednom napominjemo značaj ranog sistematskog pregleda dečijeg vida.

Dr Želimirka Marković, oftalmolog-kontaktolog, završila je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Oftalmologiju je specijalizirala na Institutu za očne bolesti Kliničkog centra Srbije. Uz uspešnu kliničku praksu ima dugogodišnje specijalističko iskustvo u privatnoj oftalmološkoj praksi-uža oblast kontaktologija,lečenje slabovidosti i razrokosti. Punopravni je član Društva kontaktologa COLS  i  ECLSO.

1. Specijalistička ordinacija iz oftalmologije PROLENS

- Kompjutersko određivanje dioptrije - KOMPJUTERIZOVANI KERATOREFRAKTOMETAR najnovije generacije, subjektivna provera vida na daljinu i blizinu, prepisivanje naočara.

- Određivanje i prepisivanje kvalitetnih mekih kontaktnih sočiva najpoznatijih svetskih proizvođača (dnevnih, mesečnih, tromesečnih i godišnjih; sferičnih i asferičnih, toričnih i multifokalnih)

-Određivanje i prepisivanje najnovijih silikon-hidrogel kontaktnih sočiva najpoznatijih svetskih proizvođača

- Određivanje i prepisivanje gaspermeabilnih kontaktnih sočiva

- Kontaktna sočiva u boji (bez dioptrije i sa dioptrijom)

- Stručna obuka nosilaca kontaktnih sočiva prilikom rukovanja sa kontaktnim sočivom

- Kontrolni pregledi pacijenata koji nose kontaktna sočiva

- Lečenje komplikacija nastalih neadekvatnim nošenjem kontaktnih sočiva

2. Kompletan specijalistički oftalmoloski pregled za decu i odrasle koji obuhvata:

- Kompjutersko određivanje dioptrije na keratorefraktometru najnovije generacije i subjektivna provera vida na daljinu i blizinu, prepisivanje naočara

- Pregled prednjeg segmenta oka

- Određivanje kvaliteta suznog filma

- Merenje očnog pritiska (APLANACIONA TONOMETRIJA)

- Pregled očnog dna

Kontakt informacije

  • Casa dell ottica je mp objekat preduzeća
    NUMAN D.O.O.
    PIB 107777527
    APR БД 136226/2012
  • Stadion Shopping Centar
  •   Zaplanjska 32, 11000 Beograd