Sredstva za održavanje kontaktnih sočiva

Ozbiljan broj korisnika kontaktnih sočiva zanemaruje održavanje i negu kontaktnih sočiva. Neadekvatno održavanje često prouzrokuje zdravstvene probleme ili ošteti sama kontaktna sočiva.

Pravilnim održavanjem štitimo svoje oči od infekcija, zadržavamo optičke sposobnosti kontaktnih sočiva, rezultat toga je produženo trajanje i udobnije nošenje kontaktnih sočiva.

Različiti materijali od kojih se prave kontaktna sočiva zahtijevaju donekle različite sastojke sredstava za održavanje i drugačiju upotrebu. Nema velike razlike u održavanju između tvrdih i mekanih kontaktnih sočiva. Površina tvrdih odnosno polutvrdih sočiva je glatka i homogena te mrlje nastaju samo na površini, dok meka imaju pore pa se zato mrlje čvrsto uhvate za površinu kontaktnih sočiva.

Održavanje tvrdih – polutvrdih kontaktnih sočiva

Nakon upotrebe sočivo očistiti s jednom kapi sredstva za čišćenje, najbolje na dlanu ili među prstima približno pola minuta. Za to vreme počinje hemijska reakcija tj. omekšavanje mrlja na obje površine sočiva. Nakon čišćenja kontaktna sočiva stavimo u sredstvo za dezinfekciju.

Naslage proteina koji se s vremenom natalože na sočivo treba čistiti jednom nedeljno. U kutijicu za čuvanje kontaktnih sočiva stavi se sočivo i fiziološki rastvor ili sredstvo za održavanje kontaktnih sočiva i enzimska tableta.

Održavanje mekanih kontaktnih sočiva

Meka kontaktna sočiva, bez obzira na različite materijale od kojih su napravljena, jednostavnija su za održavanje higijene, zahvaljujući tome što uglavnom koristimo višenamenska sredstva za održavanje. Višemanje sve višenamenske tečnosti čiste, dezinfikuju, ispiraju, deproteinizuju, ovlažuju i čuvaju meka kontaktna sočiva. Kutijicu za kontaktna sočiva ne smemo ispirati vodom ili nekom drugom tečnošću već isključivo sa tečnosti za održavanje kontaktnih sočiva. Nakon upotrebe, tečnost za održavanje se baca nikada ne koristite već korištenu tečnost.

Kontakt informacije

  • Casa dell ottica je mp objekat preduzeća
    NUMAN D.O.O.
    PIB 107777527
    APR БД 136226/2012
  • Stadion Shopping Centar
  •   Zaplanjska 32, 11000 Beograd